Bel me op: 030-6701184

De buren

We hebben het al een keer eerder mee mogen maken, maar je vergeet die dingen zo snel. Ook onze huidige woning was nieuw toen hij werd opgeleverd. Een onderdeel van een klein nieuwbouwcomplex van 10 jaar geleden. Met zo’n twintig andere bewoners kregen we allemaal tegelijk een heel nieuw huurhuis. Dat schept een band, want ‘…wat doen jullie in de badkamer, en gaat jullie voordeur ook zo slecht dicht en moet je wat koffie, want wij hebben al stroom…’

Die buren die er vanaf het begin zitten houden toch een ander plekje in je hart. Daar praat je wat langer mee, die ken je wat beter, die komen op je verjaardag.

Met het nieuwe huis is het niet anders en misschien nog wel leuker, want bijna negen maanden geleden ontmoeten we elkaar al op zo’n informatiebijeenkomst van de bouwer.

– ‘Welk bouwnummer heeft u… 24… oh dan zitten jullie vier huizen verder!’ Zo vragend hadden we snel het hele rijtje compleet. Onze directe buren kenden we zelfs nog eerder. We hadden in december 1997 net Wim Kok geholpen bij het slaan van de eerste paal en het leek ons wel leuk even te gaan kijken op de plek waar ons huis zou komen. In wat miezerig, kil weer liepen we uit de feesttent het bouwterrein op. Ergens in de modder liep een ander stel. Meer uit een geintje riepen ze vanaf de overkant van sloot: ‘zijn jullie onze buren..?’ maar ze hadden verdomd nog gelijk ook. We bleken inderdaad buren te zijn en samen hebben we heel knus met grote stappen uitgemeten op welke plek het allemaal zou gebeuren. De eerste palen staken al uit de grond en roestend betonijzer wiebelde zacht wenkend heen en weer. Je staat daar dan een beetje nutteloos maar toch gezellig met elkaar te babbelen. Er is nog niets, maar toch deel je al wat. Nu hebben we al verschillende bijeenkomsten achter de rug, we hebben al met elkaar gegeten, we kennen alle buren, we waarschuwen elkaar voor kwalijke punten in de constructie en bouwer Wilma wordt gestoord van ons.

Het is leuk om weer eens mee te maken, dat gevoel van ‘samen-aan-iets-nieuws’ beginnen, en het is nog leuker om te merken dat het allemaal van die fijne, gezellige en lieve mensen zijn. Dat schept hoop voor de toekomst!