Bel me op: 030-6701184

De naam

Wie toch de naam voor onze straat verzonnen heeft, weet ik niet, maar hij of zij verdient een verbanning naar Gorki of een pittig koude plek in Oost-Siberië. Wij heten Zuid-oostraklaan en iedere keer als ik dit door moet geven aan een instelling, organisatie of winkel is het antwoord steevast: ‘…hoe zegt U?’

En dan gaan we weer: ‘zuid… streepje oost…raklaan, aan mekaar ja en oost schrijf je als oost van oostenwind en rak met richard anton karel. Waarom hebben ze het nou niet gewoon raklaan of zuidraklaan genoemd, want dat andere komt altijd een beetje lullig je strot uit. Ik denk trouwens dat de bewoners van het Klifrak­plantsoen ook blij zullen zijn als ze nog een complete set tanden bezitten, want ook hierbij zal wel het een en ander gespeld moeten worden voor plaatselijke en niet plaatselijke leveranciers en organisaties.
Het bekt niet lekker zal ik maar zeggen, dat zuid-oostrak, het komt altijd wat moeilijk de mond voorbij en daar had ik bij mijn vorige adres nooit problemen mee.

Nou schijnt zo’n straatnaam officieel door een commissie te moeten, dat heb ik tenminste begrepen van de wethouder. Met enkele andere bewoners van de wijk wilden wij graag de naam van een van de toegangswegen tot Leidsche Rijn verandert zien. Deze moet de Langerakbaan gaan heten en dat vonden wij geen goed idee. In eerste instantie hadden wij de naam Langer­aksingel horen vallen. Dit klonk zo heerlijk rustiek, we kregen beelden van de bekende Utrechtse plekken als de Wittevrou­wen- of de Tolsteegsingel, misschien wel druk maar door het water en het groen toch aangenaam om te vertoeven.
Langs de Langeraksingel zou ook water lopen dus het klopte helemaal, totdat we hoorden dat het ‘baan’ zou worden. Meteen kregen we beelden van jagende automobilisten die liefst met zo groot mogelijke vaart de wijk zouden doorkrui­sen. Het woord baan roept snelheid op en laten wij dat nou net niet willen!

Een verzoek om naamsverandering leverde een hoop geneuzel op over wat nou precies een singel is en de commissie blijkt in haar wijsheid een singel te zien als een water met aan beide zijde een weg. Aangezien dit bij de Langeraksin­gel niet het geval is kan het dus geen singel worden en dan noem je het baan. Jessus wat een slap gedoe, waarom niet ‘weg’, ‘boulevard’, of beter nog ‘avenue’, maar nee het moest baan worden, dat waren ze zeker gewend van Lunetten, daar heb je ook een Furkabaan. Bah wat een dienstkloppers, wat een gebrek aan lef, wat een fantasie. Ik begrijp nu wel waarom dat suffe kluppie met namen aankomt als Klifrakplant­soen en Zuid-oostraklaan. Ze hoeven er zelf niet te wonen, dus wat kan het hun schelen als je het niet uit je strot krijgt of erop doodgereden wordt. Bravo dus gemeentelijke straatnamencommissie en lang leve mijn hoektan­den!