Bel me op: 030-6701184

De pionierskaart

De laatste tijd krijg ik nogal eens te horen: ‘Jullie hebben tweeduizend gulden gekregen hè… voor het openbaar vervoer.’ Ik geloof dat dit bericht een beetje verwrongen in het nieuws is gebracht, want iedereen die me deze boodschap doet kijkt me aan alsof koningin Beatrix hoogstpersoonlijk aan de deur is geweest om de twee rooie ruggen te overhandigen.

Nou moet ik zeggen dat het er in het begin allemaal redelijk hoopvol uitzag. We zouden als pioniers van de nieuwbouw een pittig douceurtje krijgen als tegemoetkoming in alle misère die we moesten ondergaan.

Klaarblijkelijk heeft zich waarschijnlijk weer een deskundige over dit meesterwerk gebogen, want het uiteindelijke resultaat is een kind met een enorm waterhoofd.

Iedereen die de kaart heeft weet waarschijnlijk wat hem te wachten staat als je een strippenkaart besteld en daarbij triomfantelijk de pionierskaart showt.

Achter het loket verbleekt de employee van het busbedrijf:

– ‘Oh jee… tja es effe kijken hoe werkt dat ook alweer?’

Uit de diepte van een la wordt een geplastificeerd A4-tje gevist en uit de hoek een apparaat opgedoken waarmee een scala van handelingen moet worden verricht.

– ‘Druk op geel, druk op oké, druk op blauw en vervolgens op groen, toets elf en druk op geel, druk tweemaal op oké en driemaal op blauw, log uit met groen.’

Wie denkt dat hiermee de hele handel is geklaard vergist zicht, want vervolgens moet de korting nog afgetrokken worden van de strippenkaart en ook dit vereist behoorlijk wat handelingen. Al met al is de arme ziel achter het loket vijf minuten bezig met een korting van 10%. Aangezien ik een borg heb betaald van f. 30,– heb ik berekend dat ik 55 keer met de bus van of naar de stad moet om in ieder geval de borg eruit te hebben, pas dan begin ik aan de glorierijke mogelijkheden van de pionierskaart. Nou weet ik natuurlijk wel dat je goedkoop met de taxi kunt en dat kost je dan maar f. 15,70 in plaats van f. 45,00, maar dat betekent echt niet dat ik nu alleen nog maar voor het vervoer per taxi kies, want tweemaal per dag f. 15,70 is mooi over de dertig gulden en ik kan mijn geld beter gebruiken. Naarmate er meer personen tegelijk met de taxi gaan wordt het goedkoper en een kinderrijk gezin uit de buurt laat zijn vier spruiten ‘s ochtends en ‘s avonds dankzij de vier pionierskaarten voor een luttel bedrag van en naar school brengen.

Wij hebben geen spruiten, we gaan niet gelijk de deur uit, dus ons blijft de bus en daar is de korting nihil. Hoe noemde die professor uit Wageningen die pionierskaart ook alweer… oh ja symbolisch beleid, de man verdient een onderscheiding alleen al voor het verzinnen van dit woord.

Ik denk dat ik binnenkort mijn kaart maar inlever, want als ik er vijftig gulden van opmaak dan is het veel. Hartelijk bedankt minister voor die tweeduizend gulden, maar niet heus!