Bel me op: 030-6701184

De speculant

De huizen in Leidsche Rijn zijn gewild. Ze vliegen de deur uit. Honderden kopers staan te wachten, en de meesten zijn dolgelukkig als een huis toegewezen wordt. Sommige mensen zijn niet zo gelukkig. Ik vraag me zelfs af of je ze mens kunt noemen, want ze behoren tot het soort dat vilein is, geslepen, altijd op zoek naar winst, geen mogelijkheid schuwend. Het is het soort waar ik niet mee omga om de doodeenvoudige redenen dat ik mijn medemensen hoog acht en er niet aan moet denken ze op enigerlei manier te benadelen. Er zijn mensen die het lukt een huis te kopen in Leidsche Rijn met als enig doel er op te verdienen. Ze zullen er nooit wonen, want zodra het huis is opgeleverd verschijnt het bord: Te Koop.

In mijn naïveteit dacht ik nog dat hier sprake was van trieste omstandigheden:
– ‘Goh wat zielig, die zijn vast gescheiden of een partner is overleden, of ze konden de lasten niet dragen…’
Geen moment kwam het in me op dat er andere redenen kunnen zijn waarom een pand te koop staat. Van derden heb ik mogen vernemen wat het geval is.

Hier wordt grof geld verdiend en de winst op een huis kan met de prijzengekte van deze tijd snel f. 100.000,– zijn.
– ‘Snel verdiend,’ zie ik die sjacheraars dan denken en ze hebben gelijk. Er zullen zeker mensen een bod doen en hoogstwaarschijnlijk bieden de kopers zelfs tegen elkaar op. Zo verdien je geld over de rug van een ander. Hier heb je het over een soort mensen dat aan het eind van een oorlog voor overeenkomstige daden door het woedende volk kaalgeschoren zou worden.

Ook hierbij vraag ik me weer af:
– ‘Leert een gemeente nou nooit iets van een andere gemeente?’ We zijn toch echt niet de eerste stad met een nieuwbouwlocatie. Het moet toch bekend zijn dat er altijd dit soort woekeraars rondlopen en hoe eenvoudig is het niet een anti-speculatiebeding in het koopcontract op te nemen. Een paar zinnetjes en een pittige boete maken het de sjacheraar onmogelijk over de ruggen van anderen te opereren.
Mag ik de Gemeente verzoeken bij ieder nu nog te verkopen huis zo’n beding op te nemen, dan hoef ik niet meer misselijk te worden bij het zien van een bordje ‘Te Koop’ drie dagen na de oplevering!