Bel me op: 030-6701184

Mediatior

Scheiding is een pijnlijk proces en het komt maar zelden voor dat een realatie zonder ruzie of onenigheid besloten wordt. Bij megasterren die er 4 of 5 huwelijken op hebben zitten, wil het nog weleens in een vloek en een zucht voorbij zijn en staat de volgende partner voor beide partijen al in de startblokken.

Wij gewone stervelingen kunnen goed wat extra hulp gebruiken en gelukkig wordt tegenwoordig mediation  steeds vaker ingezet als twee mensen uit elkaar gaan.

Bij diverse scheidingen heb ik een rol van betekenis kunnen spelen in het lastige proces van uiteen gaan. Ik ben geen jurist en al proberen we natuurlijk de juridische aspecten niet uit het oog te verliezen, toch is het vooral de bedoeling dat we de zaken zo netjes mogelijk voor elkaar proberen te regelen. Er zit een zekere lijn in de mediation:

  • Eerst gaan we door de pijn heen en proberen we voor zover dat natuurlijk mogelijk is, af te rekenen met gevoelens van woede en onmacht
  • We bekijken of het mogelijk is de woning door een van de partners te laten overnemen. Is dit niet mogelijk dan wordt het proces van verkoop ingezet en een geschikte makelaar gezocht
  • Altijd moet er een inventarisatie gemaakt worden van de gezamenlijke eigendommen en aan alle genoemde onderdelen moet een waarde worden toegekend die door beide partners wordt erkend. Het samenstellen van deze lijst is vaak een behoorlijke klus maar is noodzakelijk voor een goede afhandeling.
  • Vervolgens kunnen beide partners kiezen uit deze inventarislijst en worden de kosten opgeteld en tegen elkaar weggestreept. Zo kan het mogelijk zijn dat de een meer wil uit de lijst als de ander of de een veel prijziger onderdelen kiest en dan dus een bedrag moet storten op de rekening van de ex-partner
  • Er wordt een regeling afgesproken over de zorg voor eventuele kinderen
  • Zo mogelijk wordt er een alimentatieregeling getroffen. Het vaststellen van een bedrag voor alimentatie is een lastig onderdeel, maar gelukkig zijn er op het internet een aantal sites te vinden met rekenmodellen. Het is mijn ervaring dat de uitkomst van deze modellen vaak ook de uitkomst is van een uitspraak van een rechter na tussenkomst van advocaten, maar het zelfstandig vaststellen van alimentatie met een mediator is wel veel goedkoper.
  • het aantal zittingen met een mediator blijft meestal onder de tien en wat betreft de kosten moet je rekening houden met een uurtarief van € 150,– per uur

Wil je op een nette manier uit elkaar gaan en proberen elkaar in dit proces zo weinig mogelijk te kwetsen, neem dan contact met me op voor een eerste oriënterend gesprek!