Bel me op: 030-6701184

Na de oplevering

Het is gek gesteld met zo’n nieuwbouwhuis. Je denkt dat bij oplevering alle gebreken aan het licht komen, maar gek genoeg is dat niet het geval. Wij werden in ons huis vergezeld door twee experts van de vereniging Eigen Huis. Voor die plechtige rondgang heb je een uur de tijd om de zaak goed te bekijken. Je bent al een tijd niet mee r in het huis geweest om de doodeenvoudige reden dat het niet mogelijk was. Vanaf het moment dat er sloten op de deuren komen gaat de sleutel om en is alles wat zich binnen afspeelt een groot geheim. Zo vlak voor de oplevering loop je dan wat verdwaasd door je nieuwe bezit en weet je van gekkigheid niet waar je het eerst moet kijken. Juist omdat er toch mensen van Eigen Huis komen neem je het misschien ook allemaal niet zo nauw. “Zij weten het, dus zij zullen het allemaal wel vinden,” denk je vol vertrouwen.

De rondgang door het huis leverde van die puntjes op die niet echt diepe indruk maakten. Een krasje op de ruit, een hoekje van een tegel, een voordeur die tochtte, kortom aan het eind van de visite was er een lijst met 18 minieme knelpunten.

De experts van Eigen Huis verdwenen en mijn zwager kwam kijken. Een blik in de kruipruimte en de meterkast was voldoende voor zijn oordeel: “jullie hebben twee lekken en de verwarming is verkeerd aangesloten”.

Niet echt lovend voor Eigen Huis, want hij had wel gelijk. De verwarming bij ons en alle overige buren deed vreemd, de radiatoren werden vanaf de onderkant heet. In het schakelstation was iets helemaal fout gelast. En die lekkages… klopten ook!

Inmiddels zijn die verholpen, maar op de dag van onze verhuizing kwam er een nieuwe bij – een hele vervelende – het platte dak lekt. We zijn niet de enigen, in ons rijtje lekken er vier. Ze weten niet waar het vandaan komt en het drupt maar door.

Al met al kijk je dan toch een beetje bedenkelijk naar zo’n oplevering en de vraag is dan: Wat heb je eigenlijk aan die mannen van Eigen Huis? Ik moet u toegeven dat ik er geen zware pet van op heb. Wat ze moeten ontdekken, vinden ze niet, en de rest van de gebreken ontdek je pas als je er woont. Dan zie je de vochtplekken ontstaan en vind je de slecht sluitende deuren, de vergeten ringetjes bij de scharnieren en noem maar op.

Ik weet dus nog niet zo zeker of ik een beroep zal doen op Eigen Huis als het ooit weer zo ver komt. Misschien kan ik die f. 350,– dan beter gebruiken door mijn zwager uit te nodigen voor de inspectie. Hij krijgt als beloning een lekker uitgebreid etentje met z’n vrouw. Jammer voor Eigen Huis, fijn voor hem!