Bel me op: 030-6701184

Over het Centraal Plan Bureau

Het CPB heeft een oplossing voor de langdurige werkloosheid van ouderen. Ze krijgen een te hoge werkloosheidsuitkering en als die lager wordt naarmate de periode van werkloosheid vordert, nemen ze vanzelf wel banen aan met minder inkomsten.
Op de vraag of werklozen dan zoveel banen weigeren kon de CPB-ster geen antwoord geven, want dat wist ze niet. Verder werd er geen enkele opmerking gemaakt over het feit dat misschien werkgevers ook eens gemotiveerd zouden moeten worden om ouderen aan te nemen en dan niet alleen financieel, want die mogelijkheden zijn er al!

Dat een medewerker van dit invloedrijke bureau dergelijke voorzetten geeft op televisie zou bestraft moeten worden met minimaal een berisping. Het was een jongedame die duidelijk ver af staat van de realiteit van het ouder worden. Ik maak aan den lijve mee wat het is om ouder te zijn en nutteloos gevonden te worden. Vanaf mijn 55ste heb ik heel wat gesolliciteerd en ben ik geen enkele keer uitgenodigd. Heeft dit te maken met mijn slechte sollicitatiebrieven, nee… want toen ik jonger was werd ik altijd uitgenodigd en eindigde ik veelvuldig bij de top drie. Het is mij overduidelijk dat ik een leeftijdsprobleem heb en dat is volgens mij de grootste oorzaak van het niet vinden van werk door ouderen. De oplossingen die worden aangedragen zijn altijd een verlies voor deze groep. Wij verliezen onze extra vakantiedagen, wij verliezen ons pensioen (al tien jaar niet geïndexeerd), wij verliezen de VUT, wij moeten langer doorwerken voordat we met pensioen kunnen, wij krijgen armoedige uitkeringen uit lijfrentes omdat de rente zo lekker laag gehouden wordt etc etc. De ondoordachte voorzet om nu de hoogte van de ww-uitkering aan te pakken is onacceptabel voor een bureau van naam en faam. Eerst onderzoeken wat er werkelijk ten oorzaak ligt aan de langdurige werkloosheid van ouderen en dan pas met oplossingen komen. Het meisje muts van de tv mag van mij ontslagen worden met een zo kort mogelijk uikeringsperiode, dan leert ze om ook banen aan te nemen met een lager salaris, altijd leuk als je een eigen woning hebt en hoge vaste lasten en dan in haar geval natuurlijk flink korten zodra de uitkeringsduur toeneemt.