Bel me op: 030-6701184

Piep

Zo rond deze tijd krijgen veel bewoners van de nieuwbouw te maken met een onbekend fenomeen. Het begint onverwacht, maar opeens is daar die piep. Daar schenk je in eerste instantie niet al teveel aandacht aan. ‘Ach een piep, gaat vanzelf over.’ Nou is het vreemde met de piep dat deze inderdaad na verloop van tijd ophoudt, waardoor je snel vergeet dat ‘ie er ooit was. Toch is het daarmee niet afgelopen, want opeens is hij er weer. Dan begint het grote zoeken. Wij kregen er mee te maken in onze vorige woning. Onze piep kwam om de drie minuten terug. Natuurlijk dachten we eerst dat er sprake was van een beest in nood, een krekel of een muisje, maar welke krekel of muis piept nou precies om de drie minuten en – als dat zo is – sinds wanneer hebben die beesten  de beschikking over een interne chronometer. Je kan gerust zeggen dat wij alle hoeken van onze flatwoning hebben onderzocht. We waren er vrij snel achter dat hier niet sprake was van een menselijke of dierlijke uitingsvorm. Het moest dus een apparaat zijn, maar welk apparaat, en stond dat wel bij ons. Het nare van een hoge pieptoon is namelijk dat je deze niet kunt lokaliseren. Op een gegeven moment stonden wij zelfs in de kou op het balkon en meenden heel goed te kunnen horen dat het bij de buren vandaan kwam. Deze conclusie ging met de nodige opluchting gepaard, want onze piepzoektocht was toen al meerdere dagen aan de gang. Eenmaal terug in huis moesten wij tot onze verbijstering constateren dat het geluid in de hal heftiger klonk dan buiten op het balkon. De ‘buuroptie’ kon  geschrapt worden.

Achteraf gezien weet ik niet hoeveel elektrische apparaten wij uit elkaar gesleurd hebben, maar alles waar een batterij in zat is aan de beurt geweest. Dan pas kom je er achter hoeveel apparaten je in huis hebt die bij leeglopen een piep kunnen veroorzaken: semafoon, telefoons, gsm-etjes, notebooks, horloges… alles… alles heeft open gelegen. Na het verwijderen van de batterij van een van onze semafoons hield het piepen opeens op en inderdaad hij kwam natuurlijk uit de kast. Een halve dag later was ‘piep’ weer terug en dreef ons tot waanzin. Ik weet niet precies wie er nou als eerste achter kwam waar dit geluid uit ontstond, maar we hadden het monster uiteindelijk gevonden. De rookmelder meldde het uitvallen van zijn voeding. Nieuwe batterijen erin, weg piep.

In ons nieuwe huis waren wij voorbereid op piepen en zodra het eerste signaal klonk keken wij elkaar aan en zeiden: ‘de rookmelder!’ De buren hebben zich intussen weer de rambam gezocht naar in nood verkerende beesten in hun berging. Heerlijk hoor die nieuwe tijd met die nieuwe apparaten. U bent gewaarschuwd, als het piept is het dat ene!