Bel me op: 030-6701184

Twittertaal en bedreiging

Vandaag ben ik de wondere wereld van Twitter ingetrokken en dat kwam door Facebook. Ik las daar een bericht over een man die opgesloten was vanwege bedreiging richting homoseksuelen op de Gay Pride. Hij had kwade zaken getwitterd en iemand was zo verstandig geweest aangifte te doen. Nu moet hij een paar weken brommen in afwachting van voorgeleiding en dat betekent ook dat hij niet aanwezig kan zijn op de Gay Pride in Amsterdam, dat voelt al wat veiliger voor de bezoekers daar.

Dus dacht ik: laat ik nou eens op een paar zoektermen gaan zoeken. Zo heb ik bekeken wat er geuit werd onder de termen: ‘vieze vuie’, ‘kanker’, ‘tering’ en ‘jij bent een vuile’. Het is werkelijk schokkend om te zien wat voor scheldkanonades er plaatsvinden via deze internetmethodiek. De honden lusten er geen brood van. Gelukkig is het ook duidelijk dat het niet echt de heffe des volks is die zich op deze manier laat kennen. De taalfouten rollen het scherm over en dat wijst op een minder gelukte opleiding of zwakzinnigheid. Over blijft het feit dat het klaarblijkelijk door grote groepen normaal gevonden wordt om dergelijke taal te bezigen op het internet en zonder na te denken ziektes als kanker te gebruiken om anderen omlaag te drukken.

In het verlengde van twitter is de site doodsbedreigingen.nl opgezet. Hier worden de doodsbedreigingen verzameld die binnenstromen bij Twitter. De site geeft aan dat per maand ongeveer 18% van de bedreigingen weergegeven worden. Ook wordt er een kaart getoond van de verspreiding over Nederland. Het zal geen verbazing opwekken als het westen van ons land pittig vertegenwoordigd is.

Het is dat de zon vandaag geregeld doorkomt en dat ik in een redelijk humeur ben, maar dit soort uitlatingen moet je niet bekijken als je verdrietig bent of tegen een depressie aanhangt. Het is dat je zoveel mensen kent die zich gedragen en die deze vormen van taal alleen uiten in de aanwezigheid van een partner of goede bekenden, maar nooit in het openbaar, nooit zo regelrecht voor het volk.

Een oplossing heb ik natuurlijk niet, dit is niet zomaar aan te pakken, dit heeft te maken met opvoeding en wijsheid en zoals het hoort. Veel aandacht in de media is denk ik een voorwaarde voor verandering. Postbus 51 mag hier gerust weleens aandacht aan geven. Helpen zal het wellicht iets. Nu blijft alleen nog maar de verbijstering!